dimarts, 20 de gener del 2015

SEGLE XX: L'ENIAC, EL PRIMER ORDINADOR ELECTRÒNIC (1945)

L’Electronic Numerical Integrator And Computer (ENIAC) va ser la primera computadora totalment digital dissenyada pel càlcul de taules de tir de l’artilleria al Laboratori de Recerca Balística de l’Exèrcit dels EUA durant la Segona Guerra Mundial.

El projecte es va iniciar el 5 de juny de 1943 amb el nom de Project PX i va ser desenvolupat per la Universitat de Pennsylvania. L’ENIAC va estar en funcionament des de 1947 fins 1955.

Encara que la història d’aquesta computadora gegant va fer famosos els enginyers J. Presper Eckert i John Mauchly, investigacions posteriors han desvetllat una curiosa història, silenciada, possiblement per una qüestió de gènere: la participació de sis dones matemàqiques. Les nord-americanes Betty Snyder Holberton, coneguda posteriorment per les seves aportacions al llenguatge de programació COBOL; Jean Jennings Bartik; Marlyn Wescoff Meltzer; Ruth Lichterman Teitelbaum; Frances Bilas Spence i la irlandesa Kathleen McNulty Mauchly Antonelli van veure com fins l’any 1997, el seu nom no era reconegut al Women in Technology International Hall of Fame, pel seu treball en la programació oficial de l'ENIAC.


No teníem manuals per l'ENIAC. Vam aprendre a programar estudiant els diagrames lògics. Quina benedicció. Vam fer tot des del principi. Vam aprendre com funcionaven els ordinadors. Ens vam guanyar el respecte dels enginyers des del començament perquè realment vam entendre el que estàvem fent i vam poder corregir millor que ells els errors perquè teníem els nostres programes de proves així com el coneixement sobre l'ordinador - Jean Jennings Bartik

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada