diumenge, 18 de gener del 2015

SEGLES XVIII-XIX: LA MÀQUINA ANALÍTICA DE CHARLES BABBAGE i ADA LOVELACE

Charles Babbage, matemàtic anglès, va ser el primer científic en tenir la idea de crear una computadora. És per aquest motiu que Babbage és considerat el proto-científic de la computació

Anglaterra, segle XVIII. El país viu la convulsió de la Revolució Industrial com a conseqüència de la màquina de vapor de James Watt enmig d’una ambient de plena efervescència científica i tecnològica. Babbage no és aliè a aquests moments i creà la seva màquina diferencial per intentar influenciar en un canvi de paradigma educatiu: a les Universitats angleses encara s’estudiaven les matemàtiques d’Isaac Newton i ell volia difondre les teories d’altres autors com Leibniz, Euler o Lacroix.

L’any 1822 va presentar la seva màquina diferencial, un projecte que mai va arribar a executar-se però que li serví de base per a la seva màquina analítica, un invent format per dispositius d’entrada basats en unes targetes perforades, un processador aritmètic que servia per a calcular nombres; una unitat de control que donava ordres i una memòria on s’emmagatzemaven aquests nombres.

Babbage no va tenir èxit en la difusió del seu invent fins que va conèixer Ada Lovelace, matemàtica i filla del poeta Lord Byron, qui el va ajudar a desenvolupar la màquina analítica (1832-1871), un invent que resolia equacions diferencials. A ella se li atribueix el primer algoritme codificat destinat a ser processat per una màquina, i per aquest motiu, se la considera la primera programadora informàtica de la història.

La mort de Lovelace no va impedir que Babbage continués amb el projecte comú de tots dos, un projecte que malgrat no arribar a executar-se mai, segles més tard, l’any 1991, es va demostrar que podia haver funcionat.

Babbage va ser una gran científic. També va idear el dinamòmetre, els codis xifrats, el formulari, el franqueig postal, l’avisador de vaques per a les locomotores i va tenir la idea de la sincronitzar tots els rellotges amb el senyal horari de Greenwich (Regne Unit).




Tan aviat com existeixi una Màquina Analítica, aquesta, necessàriament guiarà el curs futur de la ciència. Quan es busqui un resultat per la seva ajuda, a l’acte es plantejarà la pregunta: Per quina trajectòria de càlcul es poden obtenir aquests resultats amb la màquina en el menor temps possible? – Charles Babbage

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada